Jesteś tutaj: Start / Galeria / Smaki kuchni ziemiańskiej

Smaki kuchni ziemiańskiej

  • Powiększ zdjęcie Większość składników jadłospisu ziemiańskiego pochodziła z własnej wytwórczości szlachty. Na zdj. plan ogrodu warzywnego w Maluszynie z 1877 roku. APŁ, Archiwum Potockich i Ostrowskich z Maluszyna, sygn. I/10 s. 122.

    Większość składników jadłospisu ziemiańskiego pochodziła z własnej wytwórczości szlachty. Na zdj. plan ogrodu warzywnego w Maluszynie z 1877 roku. APŁ, Archiwum Potockich i Ostrowskich z Maluszyna, sygn. I/10 s. 122.

  • Powiększ zdjęcie Zachowany w jednym z zespołów akt rodzinno-majątkowych wykaz upolowanej zwierzyny z lat 1869-1870 informuje, jakie dzikie zwierzęta były odstrzeliwane, by następnie trafić do dworskiej kuchni. APŁ, Archiwum Potockich i Ostrowskich z Maluszyna, sygn. I/10

    Zachowany w jednym z zespołów akt rodzinno-majątkowych wykaz upolowanej zwierzyny z lat 1869-1870 informuje, jakie dzikie zwierzęta były odstrzeliwane, by następnie trafić do dworskiej kuchni. APŁ, Archiwum Potockich i Ostrowskich z Maluszyna, sygn. I/10

  • Powiększ zdjęcie Wino stało się szczególnie popularne wśród polskiej szlachty w XVII wieku. Okładka Regestru Przychodu i Rozchodu Win w Piwnicy Maluszyńskiej od 21 kwietnia 1852 r. do 23 lipca 1858 r. APŁ, Archiwum Potockich i Ostrowskich z Maluszyna, sygn. I/10 s. 277a.

    Wino stało się szczególnie popularne wśród polskiej szlachty w XVII wieku. Okładka Regestru Przychodu i Rozchodu Win w Piwnicy Maluszyńskiej od 21 kwietnia 1852 r. do 23 lipca 1858 r. APŁ, Archiwum Potockich i Ostrowskich z Maluszyna, sygn. I/10 s. 277a.

  • Powiększ zdjęcie Maślacz, madera, malaga, xeres, chablis oraz miód pitny, to tylko niektóre z win podawanych do stołu w dziewiętnastowiecznym dworze ziemiańskim. Na zdjęciu dokument Piwnica Maluszyn. Rejestr win starych - dn. 12 stycznia 1884 APŁ, Archiwum Potockich i Ost

    Maślacz, madera, malaga, xeres, chablis oraz miód pitny, to tylko niektóre z win podawanych do stołu w dziewiętnastowiecznym dworze ziemiańskim. Na zdjęciu dokument Piwnica Maluszyn. Rejestr win starych - dn. 12 stycznia 1884 APŁ, Archiwum Potockich i Ost

  • Powiększ zdjęcie W ziemiańskim dworze skrupulatnie rejestrowano wszelkie codzienne wydatki, część z nich dotyczyła artykułów i produktów spożywczych. APŁ, Archiwum Zakrzewskich z Poddębic, sygn. 127, k. 7.

    W ziemiańskim dworze skrupulatnie rejestrowano wszelkie codzienne wydatki, część z nich dotyczyła artykułów i produktów spożywczych. APŁ, Archiwum Zakrzewskich z Poddębic, sygn. 127, k. 7.

  • Powiększ zdjęcie Przykładowe strony z książeczki zawierającej rachunki kuchni maluszyńskiej. Notowano w niej zakupione artykuły żywnościowe i zapisywano jadłospisy dzienne. APŁ, Archiwum Potockich i Ostrowskich z Maluszyna, sygn. I/19 p. 3, s. 32 v. i 33 a.

    Przykładowe strony z książeczki zawierającej rachunki kuchni maluszyńskiej. Notowano w niej zakupione artykuły żywnościowe i zapisywano jadłospisy dzienne. APŁ, Archiwum Potockich i Ostrowskich z Maluszyna, sygn. I/19 p. 3, s. 32 v. i 33 a.

  • Powiększ zdjęcie Dzienny jadłospis rodziny ziemiańskiej, pochodzący z początku XX wieku. APŁ, Archiwum Potockich i Ostrowskich z Maluszyna, sygn. I/19 p.3, k. 269 v., 270 a.

    Dzienny jadłospis rodziny ziemiańskiej, pochodzący z początku XX wieku. APŁ, Archiwum Potockich i Ostrowskich z Maluszyna, sygn. I/19 p.3, k. 269 v., 270 a.

  • Powiększ zdjęcie Wigilijne menu z 1903 roku. APŁ, Archiwum Potockich i Ostrowskich z Maluszyna, sygn. I/19 p.3, k. 255 a.

    Wigilijne menu z 1903 roku. APŁ, Archiwum Potockich i Ostrowskich z Maluszyna, sygn. I/19 p.3, k. 255 a.

  • Powiększ zdjęcie Jadłospis z 1903 roku na pierwszy i drugi dzień Świąt Bożego Narodzenia. APŁ, Archiwum Potockich i Ostrowskich z Maluszyna, sygn. I/19 p.3, k. 255 v, 256 a.

    Jadłospis z 1903 roku na pierwszy i drugi dzień Świąt Bożego Narodzenia. APŁ, Archiwum Potockich i Ostrowskich z Maluszyna, sygn. I/19 p.3, k. 255 v, 256 a.

  • Powiększ zdjęcie Przepis na chłodnik. APŁ, Archiwum rodziny Bartoszewiczów, sygn. 774, k. 1 v.

    Przepis na chłodnik. APŁ, Archiwum rodziny Bartoszewiczów, sygn. 774, k. 1 v.

  • Powiększ zdjęcie Przepis na zupę bumforcką. APŁ, Archiwum Potockich i Ostrowskich z Maluszyna, sygn. IV/9 p.101, s. 12.

    Przepis na zupę bumforcką. APŁ, Archiwum Potockich i Ostrowskich z Maluszyna, sygn. IV/9 p.101, s. 12.

  • Powiększ zdjęcie Sposoby przyrządzania kiełbas brunświckich i kiełbas włoskich. APŁ, Archiwum rodziny Bartoszewiczów, sygn. 787, s. 21.

    Sposoby przyrządzania kiełbas brunświckich i kiełbas włoskich. APŁ, Archiwum rodziny Bartoszewiczów, sygn. 787, s. 21.

  • Powiększ zdjęcie Dalszy ciąg przepisu na kiełbasy włoskie. APŁ, Archiwum rodziny Bartoszewiczów, sygn. 787, s. 22.

    Dalszy ciąg przepisu na kiełbasy włoskie. APŁ, Archiwum rodziny Bartoszewiczów, sygn. 787, s. 22.

  • Powiększ zdjęcie Przepis na sztufadę po polsku. APŁ, Archiwum Potockich i Ostrowskich z Maluszyna, sygn. IV/9 p.101, s. 109.

    Przepis na sztufadę po polsku. APŁ, Archiwum Potockich i Ostrowskich z Maluszyna, sygn. IV/9 p.101, s. 109.

  • Powiększ zdjęcie Dalszy ciąg przepisu na sztufadę po polsku. APŁ, Archiwum Potockich i Ostrowskich z Maluszyna, sygn. IV/9 p.101, s. 110.

    Dalszy ciąg przepisu na sztufadę po polsku. APŁ, Archiwum Potockich i Ostrowskich z Maluszyna, sygn. IV/9 p.101, s. 110.

  • Powiększ zdjęcie Przepis na udziec skopowy. APŁ, Archiwum Potockich i Ostrowskich z Maluszyna, sygn. IV/9 p.101, s. 120.

    Przepis na udziec skopowy. APŁ, Archiwum Potockich i Ostrowskich z Maluszyna, sygn. IV/9 p.101, s. 120.

  • Powiększ zdjęcie Przepisy na: kotlety skopowe opiekane, kotlety skopowe z rzepą, zrazy skopowe i wątróbkę cielęcą po włosku. APŁ, Archiwum Potockich i Ostrowskich z Maluszyna, sygn. IV/9 p.101, s. 121-122.

    Przepisy na: kotlety skopowe opiekane, kotlety skopowe z rzepą, zrazy skopowe i wątróbkę cielęcą po włosku. APŁ, Archiwum Potockich i Ostrowskich z Maluszyna, sygn. IV/9 p.101, s. 121-122.

  • Powiększ zdjęcie Dalszy ciąg przepisu na wątróbkę cielęcą po włosku oraz sposoby przyrządzania: zająca z rzepą i bigosu z wszelkiego mięsa pieczonego na rożnie. APŁ, Archiwum Potockich i Ostrowskich z Maluszyna, sygn. IV/9 p.101, s. 123-124.

    Dalszy ciąg przepisu na wątróbkę cielęcą po włosku oraz sposoby przyrządzania: zająca z rzepą i bigosu z wszelkiego mięsa pieczonego na rożnie. APŁ, Archiwum Potockich i Ostrowskich z Maluszyna, sygn. IV/9 p.101, s. 123-124.

  • Powiększ zdjęcie Przepis na sałatę z zielonych pomidorów. APŁ, Archiwum Potockich i Ostrowskich z Maluszyna, sygn. IV/9 p.101, s. 86.

    Przepis na sałatę z zielonych pomidorów. APŁ, Archiwum Potockich i Ostrowskich z Maluszyna, sygn. IV/9 p.101, s. 86.

  • Powiększ zdjęcie Przepis solenia ogórków na zimę. APŁ, Archiwum rodziny Bartoszewiczów, sygn. 774, k. 7 a.

    Przepis solenia ogórków na zimę. APŁ, Archiwum rodziny Bartoszewiczów, sygn. 774, k. 7 a.

  • Powiększ zdjęcie Przepis na śliwki w occie. APŁ, Archiwum Potockich i Ostrowskich z Maluszyna, sygn. IV/9 p.101, s. 103.

    Przepis na śliwki w occie. APŁ, Archiwum Potockich i Ostrowskich z Maluszyna, sygn. IV/9 p.101, s. 103.

  • Powiększ zdjęcie Druga część przepisu na śliwki w occie. APŁ, Archiwum Potockich i Ostrowskich z Maluszyna, sygn. IV/9 p.101, s. 104-105.

    Druga część przepisu na śliwki w occie. APŁ, Archiwum Potockich i Ostrowskich z Maluszyna, sygn. IV/9 p.101, s. 104-105.

  • Powiększ zdjęcie Trzecia część przepisu na śliwki w occie. APŁ, Archiwum Potockich i Ostrowskich z Maluszyna, sygn. IV/9 p.101, s. 106.

    Trzecia część przepisu na śliwki w occie. APŁ, Archiwum Potockich i Ostrowskich z Maluszyna, sygn. IV/9 p.101, s. 106.

  • Powiększ zdjęcie Przepis na śliwki smażone. APŁ, Archiwum Potockich i Ostrowskich z Maluszyna, sygn. IV/9 p.101, s.116.

    Przepis na śliwki smażone. APŁ, Archiwum Potockich i Ostrowskich z Maluszyna, sygn. IV/9 p.101, s.116.

  • Powiększ zdjęcie Przepisy na: faworki, makaroniki, babę doskonałą parzoną, tort piaskowy i tort kartoflany. APŁ, Archiwum Potockich i Ostrowskich z Maluszyna, sygn. IV/9 p.101, s.162-163.

    Przepisy na: faworki, makaroniki, babę doskonałą parzoną, tort piaskowy i tort kartoflany. APŁ, Archiwum Potockich i Ostrowskich z Maluszyna, sygn. IV/9 p.101, s.162-163.

  • Powiększ zdjęcie Dalszy ciąg sposobu przyrządzenia tortu kartoflanego oraz przepisy na: Streuselkuchen (ciasto z kruszonką), obwarzanki angielskie, ciasteczka do herbaty, mazurka czekoladowego i badyjanki.  APŁ, Archiwum Potockich i Ostrowskich z Maluszyna, sygn. IV/9 p.1

    Dalszy ciąg sposobu przyrządzenia tortu kartoflanego oraz przepisy na: Streuselkuchen (ciasto z kruszonką), obwarzanki angielskie, ciasteczka do herbaty, mazurka czekoladowego i badyjanki. APŁ, Archiwum Potockich i Ostrowskich z Maluszyna, sygn. IV/9 p.1

  • Powiększ zdjęcie Przepisy na: piernik maluszyński i drobne pierniki gwiazdki. APŁ, Archiwum Potockich i Ostrowskich z Maluszyna, sygn. IV/9 p.101, s.166.

    Przepisy na: piernik maluszyński i drobne pierniki gwiazdki. APŁ, Archiwum Potockich i Ostrowskich z Maluszyna, sygn. IV/9 p.101, s.166.

  • Powiększ zdjęcie Przepis na smaczną i aromatyczną kawę. APŁ, Archiwum rodziny Bartoszewiczów, sygn. 774, k. 298.

    Przepis na smaczną i aromatyczną kawę. APŁ, Archiwum rodziny Bartoszewiczów, sygn. 774, k. 298.

  • Powiększ zdjęcie Przepis na zimną leguminę po portugalsku. APŁ, Archiwum Potockich i Ostrowskich z Maluszyna, sygn. IV/9 p.101, s. 61

    Przepis na zimną leguminę po portugalsku. APŁ, Archiwum Potockich i Ostrowskich z Maluszyna, sygn. IV/9 p.101, s. 61

  • Powiększ zdjęcie Sposób na przyrządzenie kefiru. APŁ, Archiwum Potockich i Ostrowskich z Maluszyna, sygn. IV/9 p.101, s. 54.

    Sposób na przyrządzenie kefiru. APŁ, Archiwum Potockich i Ostrowskich z Maluszyna, sygn. IV/9 p.101, s. 54.

  • Powiększ zdjęcie Dalszy ciąg przepisu na kefir. APŁ, Archiwum Potockich i Ostrowskich z Maluszyna, sygn. IV/9 p.101, s. 55.

    Dalszy ciąg przepisu na kefir. APŁ, Archiwum Potockich i Ostrowskich z Maluszyna, sygn. IV/9 p.101, s. 55.

  • Powiększ zdjęcie Sposób robienia miodu pitnego. APŁ, Archiwum Potockich i Ostrowskich z Maluszyna, sygn. IV/9 p.101, s. 138.

    Sposób robienia miodu pitnego. APŁ, Archiwum Potockich i Ostrowskich z Maluszyna, sygn. IV/9 p.101, s. 138.

  • Powiększ zdjęcie Dwie kolejne strony przepisu na miód pitny. APŁ, Archiwum Potockich i Ostrowskich z Maluszyna, sygn. IV/9 p.101, s. 139-140.

    Dwie kolejne strony przepisu na miód pitny. APŁ, Archiwum Potockich i Ostrowskich z Maluszyna, sygn. IV/9 p.101, s. 139-140.

  • Powiększ zdjęcie Ostatnia strona przepisu na miód pitny. APŁ, Archiwum Potockich i Ostrowskich z Maluszyna, sygn. IV/9 p.101, s. 141.

    Ostatnia strona przepisu na miód pitny. APŁ, Archiwum Potockich i Ostrowskich z Maluszyna, sygn. IV/9 p.101, s. 141.

  • Powiększ zdjęcie Sposób robienia madery. APŁ, Archiwum Potockich i Ostrowskich z Maluszyna, sygn. IV/9 p.101, s. 107.

    Sposób robienia madery. APŁ, Archiwum Potockich i Ostrowskich z Maluszyna, sygn. IV/9 p.101, s. 107.

  • Powiększ zdjęcie Przepis na piwo. APŁ, Archiwum Potockich i Ostrowskich z Maluszyna, sygn. IV/9 p.101, s. 112.

    Przepis na piwo. APŁ, Archiwum Potockich i Ostrowskich z Maluszyna, sygn. IV/9 p.101, s. 112.

  • Powiększ zdjęcie Druga strona przepisu na piwo. APŁ, Archiwum Potockich i Ostrowskich z Maluszyna, sygn. IV/9 p.101, s. 113.

    Druga strona przepisu na piwo. APŁ, Archiwum Potockich i Ostrowskich z Maluszyna, sygn. IV/9 p.101, s. 113.

  • Powiększ zdjęcie Sposób przyrządzenia nalewki orzechowej. APŁ, Archiwum Potockich i Ostrowskich z Maluszyna, sygn. IV/9 p.101, s. 175.

    Sposób przyrządzenia nalewki orzechowej. APŁ, Archiwum Potockich i Ostrowskich z Maluszyna, sygn. IV/9 p.101, s. 175.

  • Powiększ zdjęcie Przepis na pańską wódkę złotą oraz sposób przepalania wódek. APŁ, Archiwum Potockich i Ostrowskich z Maluszyna, sygn. IV/9 p.101, s. 134.

    Przepis na pańską wódkę złotą oraz sposób przepalania wódek. APŁ, Archiwum Potockich i Ostrowskich z Maluszyna, sygn. IV/9 p.101, s. 134.

  • Powiększ zdjęcie Pierwsza strona tekstu pt. Wiadomość jak się można obejść bez piwnych drożdży w zarabianiu masy do palenia wódki przeznaczonej [pisownia uwsp.]. APŁ, Akta majątku Popień, sygn. 29, s. 1.

    Pierwsza strona tekstu pt. Wiadomość jak się można obejść bez piwnych drożdży w zarabianiu masy do palenia wódki przeznaczonej [pisownia uwsp.]. APŁ, Akta majątku Popień, sygn. 29, s. 1.

  • Powiększ zdjęcie W kuchni przed Wigilią. Drzeworyt E. Gorazdowskiego wg rys. J. Konopackiego, „Kłosy” 1884, t. 39, nr 1017, s. 412.

    W kuchni przed Wigilią. Drzeworyt E. Gorazdowskiego wg rys. J. Konopackiego, „Kłosy” 1884, t. 39, nr 1017, s. 412.

  • Powiększ zdjęcie We dworze ksiądz pleban poświęci. Drzeworyt E. Baranowskiego wg rys. J. Ryszkiewicza. „Biesiada Literacka” 1887, t. 23, nr 14 (588), s. 209.

    We dworze ksiądz pleban poświęci. Drzeworyt E. Baranowskiego wg rys. J. Ryszkiewicza. „Biesiada Literacka” 1887, t. 23, nr 14 (588), s. 209.

  • Powiększ zdjęcie Święcone. Drzeworyt P. Boczkowskiego wg rys. M. E. Andriolliego, „Biesiada Literacka”, 1901, t. 51, nr 14 (1317), s. 277.

    Święcone. Drzeworyt P. Boczkowskiego wg rys. M. E. Andriolliego, „Biesiada Literacka”, 1901, t. 51, nr 14 (1317), s. 277.

  • Powiększ zdjęcie Ziemianki przy śniadaniu, b.d. APŁ, Archiwum Rzewuskich z Bratoszewic, sygn. 59, k. 13.

    Ziemianki przy śniadaniu, b.d. APŁ, Archiwum Rzewuskich z Bratoszewic, sygn. 59, k. 13.

  • Powiększ zdjęcie Toast w Maluszynie, pocz. XX w. APŁ. Archiwum Potockich i Ostrowskich z Maluszyna, sygn. IV/112, s. 466.

    Toast w Maluszynie, pocz. XX w. APŁ. Archiwum Potockich i Ostrowskich z Maluszyna, sygn. IV/112, s. 466.

  • Powiększ zdjęcie Odpoczynek przy herbacie, Maluszyn 1906. APŁ. Archiwum Potockich i Ostrowskich z Maluszyna, sygn. IV/112, s. 468.

    Odpoczynek przy herbacie, Maluszyn 1906. APŁ. Archiwum Potockich i Ostrowskich z Maluszyna, sygn. IV/112, s. 468.

  • Powiększ zdjęcie Przerwa na herbatę, Maluszyn 1906. APŁ. Archiwum Potockich i Ostrowskich z Maluszyna, sygn. IV/109, s. 381.

    Przerwa na herbatę, Maluszyn 1906. APŁ. Archiwum Potockich i Ostrowskich z Maluszyna, sygn. IV/109, s. 381.

  • Powiększ zdjęcie Lucyna Ćwierczakiewiczowa. „Biesiada Literacka” 1901, t. 51, nr 10 (1313), s. 198.

    Lucyna Ćwierczakiewiczowa. „Biesiada Literacka” 1901, t. 51, nr 10 (1313), s. 198.