Jesteś tutaj: Start / Galeria / Smaki kuchni ziemiańskiej

Smaki kuchni ziemiańskiej

  • Powiększ zdjęcie Większość składników jadłospisu ziemiańskiego pochodziła z własnej wytwórczości szlachty. wnego w Maluszynie z 1877 roku. APŁ, Archiwum Potockich i Ostrowskich z Maluszyna, sygn. I/10 s. 122.

    Większość składników jadłospisu ziemiańskiego pochodziła z własnej wytwórczości szlachty. wnego w Maluszynie z 1877 roku. APŁ, Archiwum Potockich i Ostrowskich z Maluszyna, sygn. I/10 s. 122.

  • Powiększ zdjęcie Zachowany w jednym z zespołów akt rodzinno-majątkowych wykaz upolowanej zwierzyny z lat 1869-1870 informuje, jakie dzikie zwierzęta były odstrzeliwane, by następnie trafić do dworskiej kuchni. APŁ, Archiwum Potockich i Ostrowskich z Maluszyna, sygn. I/10

    Zachowany w jednym z zespołów akt rodzinno-majątkowych wykaz upolowanej zwierzyny z lat 1869-1870 informuje, jakie dzikie zwierzęta były odstrzeliwane, by następnie trafić do dworskiej kuchni. APŁ, Archiwum Potockich i Ostrowskich z Maluszyna, sygn. I/10

  • Powiększ zdjęcie Wino stało się szczególnie popularne wśród polskiej szlachty w XVII wieku. Okładka Regestru Przychodu i Rozchodu Win w Piwnicy Maluszyńskiej od 21 kwietnia 1852 r. do 23 lipca 1858 r. APŁ, Archiwum Potockich i Ostrowskich z Maluszyna, sygn. I/10 s. 277a.

    Wino stało się szczególnie popularne wśród polskiej szlachty w XVII wieku. Okładka Regestru Przychodu i Rozchodu Win w Piwnicy Maluszyńskiej od 21 kwietnia 1852 r. do 23 lipca 1858 r. APŁ, Archiwum Potockich i Ostrowskich z Maluszyna, sygn. I/10 s. 277a.

  • Powiększ zdjęcie Maślacz, madera, malaga, xeres, chablis oraz miód pitny, to tylko niektóre z win podawanych do stołu w dziewiętnastowiecznym dworze ziemiańskim. Na zdjęciu dokument Piwnica Maluszyn. Rejestr win starych - dn. 12 stycznia 1884 APŁ, Archiwum Potockich i Ost

    Maślacz, madera, malaga, xeres, chablis oraz miód pitny, to tylko niektóre z win podawanych do stołu w dziewiętnastowiecznym dworze ziemiańskim. Na zdjęciu dokument Piwnica Maluszyn. Rejestr win starych - dn. 12 stycznia 1884 APŁ, Archiwum Potockich i Ost

  • Powiększ zdjęcie W ziemiańskim dworze skrupulatnie rejestrowano wszelkie codzienne wydatki, część z nich dotyczyła artykułów i produktów spożywczych. APŁ, Archiwum Zakrzewskich z Poddębic, sygn. 127, k. 7.

    W ziemiańskim dworze skrupulatnie rejestrowano wszelkie codzienne wydatki, część z nich dotyczyła artykułów i produktów spożywczych. APŁ, Archiwum Zakrzewskich z Poddębic, sygn. 127, k. 7.

  • Powiększ zdjęcie Przykładowe strony z książeczki zawierającej rachunki kuchni maluszyńskiej. Notowano w niej zakupione artykuły żywnościowe i zapisywano jadłospisy dzienne. APŁ, Archiwum Potockich i Ostrowskich z Maluszyna, sygn. I/19 p. 3, s. 32 v. i 33 a.

    Przykładowe strony z książeczki zawierającej rachunki kuchni maluszyńskiej. Notowano w niej zakupione artykuły żywnościowe i zapisywano jadłospisy dzienne. APŁ, Archiwum Potockich i Ostrowskich z Maluszyna, sygn. I/19 p. 3, s. 32 v. i 33 a.

  • Powiększ zdjęcie Dzienny jadłospis rodziny ziemiańskiej, pochodzący z początku XX wieku. APŁ, Archiwum Potockich i Ostrowskich z Maluszyna, sygn. I/19 p.3, k. 269 v., 270 a.

    Dzienny jadłospis rodziny ziemiańskiej, pochodzący z początku XX wieku. APŁ, Archiwum Potockich i Ostrowskich z Maluszyna, sygn. I/19 p.3, k. 269 v., 270 a.

  • Powiększ zdjęcie Wigilijne menu z 1903 roku. APŁ, Archiwum Potockich i Ostrowskich z Maluszyna, sygn. I/19 p.3, k. 255 a.

    Wigilijne menu z 1903 roku. APŁ, Archiwum Potockich i Ostrowskich z Maluszyna, sygn. I/19 p.3, k. 255 a.

  • Powiększ zdjęcie Jadłospis z 1903 roku na pierwszy i drugi dzień Świąt Bożego Narodzenia. APŁ, Archiwum Potockich i Ostrowskich z Maluszyna, sygn. I/19 p.3, k. 255 v, 256 a.

    Jadłospis z 1903 roku na pierwszy i drugi dzień Świąt Bożego Narodzenia. APŁ, Archiwum Potockich i Ostrowskich z Maluszyna, sygn. I/19 p.3, k. 255 v, 256 a.

  • Powiększ zdjęcie Przepis na chłodnik. APŁ, Archiwum rodziny Bartoszewiczów, sygn. 774, k. 1 v.

    Przepis na chłodnik. APŁ, Archiwum rodziny Bartoszewiczów, sygn. 774, k. 1 v.

  • Powiększ zdjęcie Przepis na zupę bumforcką. APŁ, Archiwum Potockich i Ostrowskich z Maluszyna, sygn. IV/9 p.101, s. 12.

    Przepis na zupę bumforcką. APŁ, Archiwum Potockich i Ostrowskich z Maluszyna, sygn. IV/9 p.101, s. 12.

  • Powiększ zdjęcie Sposoby przyrządzania kiełbas brunświckich i kiełbas włoskich. APŁ, Archiwum rodziny Bartoszewiczów, sygn. 787, s. 21.

    Sposoby przyrządzania kiełbas brunświckich i kiełbas włoskich. APŁ, Archiwum rodziny Bartoszewiczów, sygn. 787, s. 21.

  • Powiększ zdjęcie Dalszy ciąg przepisu na kiełbasy włoskie. APŁ, Archiwum rodziny Bartoszewiczów, sygn. 787, s. 22.

    Dalszy ciąg przepisu na kiełbasy włoskie. APŁ, Archiwum rodziny Bartoszewiczów, sygn. 787, s. 22.

  • Powiększ zdjęcie Przepis na sztufadę po polsku. APŁ, Archiwum Potockich i Ostrowskich z Maluszyna, sygn. IV/9 p.101, s. 109.

    Przepis na sztufadę po polsku. APŁ, Archiwum Potockich i Ostrowskich z Maluszyna, sygn. IV/9 p.101, s. 109.

  • Powiększ zdjęcie Dalszy ciąg przepisu na sztufadę po polsku. APŁ, Archiwum Potockich i Ostrowskich z Maluszyna, sygn. IV/9 p.101, s. 110.

    Dalszy ciąg przepisu na sztufadę po polsku. APŁ, Archiwum Potockich i Ostrowskich z Maluszyna, sygn. IV/9 p.101, s. 110.

  • Powiększ zdjęcie Przepis na udziec skopowy. APŁ, Archiwum Potockich i Ostrowskich z Maluszyna, sygn. IV/9 p.101, s. 120.

    Przepis na udziec skopowy. APŁ, Archiwum Potockich i Ostrowskich z Maluszyna, sygn. IV/9 p.101, s. 120.

  • Powiększ zdjęcie Przepisy na: kotlety skopowe opiekane, kotlety skopowe z rzepą, zrazy skopowe i wątróbkę cielęcą po włosku. APŁ, Archiwum Potockich i Ostrowskich z Maluszyna, sygn. IV/9 p.101, s. 121-122.

    Przepisy na: kotlety skopowe opiekane, kotlety skopowe z rzepą, zrazy skopowe i wątróbkę cielęcą po włosku. APŁ, Archiwum Potockich i Ostrowskich z Maluszyna, sygn. IV/9 p.101, s. 121-122.

  • Powiększ zdjęcie Dalszy ciąg przepisu na wątróbkę cielęcą po włosku oraz sposoby przyrządzania: zająca z rzepą i bigosu z wszelkiego mięsa pieczonego na rożnie. APŁ, Archiwum Potockich i Ostrowskich z Maluszyna, sygn. IV/9 p.101, s. 123-124.

    Dalszy ciąg przepisu na wątróbkę cielęcą po włosku oraz sposoby przyrządzania: zająca z rzepą i bigosu z wszelkiego mięsa pieczonego na rożnie. APŁ, Archiwum Potockich i Ostrowskich z Maluszyna, sygn. IV/9 p.101, s. 123-124.

  • Powiększ zdjęcie Przepis na sałatę z zielonych pomidorów. APŁ, Archiwum Potockich i Ostrowskich z Maluszyna, sygn. IV/9 p.101, s. 86.

    Przepis na sałatę z zielonych pomidorów. APŁ, Archiwum Potockich i Ostrowskich z Maluszyna, sygn. IV/9 p.101, s. 86.

  • Powiększ zdjęcie Przepis solenia ogórków na zimę. APŁ, Archiwum rodziny Bartoszewiczów, sygn. 774, k. 7 a.

    Przepis solenia ogórków na zimę. APŁ, Archiwum rodziny Bartoszewiczów, sygn. 774, k. 7 a.

  • Powiększ zdjęcie Przepis na śliwki w occie. APŁ, Archiwum Potockich i Ostrowskich z Maluszyna, sygn. IV/9 p.101, s. 103.

    Przepis na śliwki w occie. APŁ, Archiwum Potockich i Ostrowskich z Maluszyna, sygn. IV/9 p.101, s. 103.

  • Powiększ zdjęcie Druga część przepisu na śliwki w occie. APŁ, Archiwum Potockich i Ostrowskich z Maluszyna, sygn. IV/9 p.101, s. 104-105.

    Druga część przepisu na śliwki w occie. APŁ, Archiwum Potockich i Ostrowskich z Maluszyna, sygn. IV/9 p.101, s. 104-105.

  • Powiększ zdjęcie Trzecia część przepisu na śliwki w occie. APŁ, Archiwum Potockich i Ostrowskich z Maluszyna, sygn. IV/9 p.101, s. 106.

    Trzecia część przepisu na śliwki w occie. APŁ, Archiwum Potockich i Ostrowskich z Maluszyna, sygn. IV/9 p.101, s. 106.

  • Powiększ zdjęcie Przepis na śliwki smażone. APŁ, Archiwum Potockich i Ostrowskich z Maluszyna, sygn. IV/9 p.101, s.116.

    Przepis na śliwki smażone. APŁ, Archiwum Potockich i Ostrowskich z Maluszyna, sygn. IV/9 p.101, s.116.

  • Powiększ zdjęcie Przepisy na: faworki, makaroniki, babę doskonałą parzoną, tort piaskowy i tort kartoflany. APŁ, Archiwum Potockich i Ostrowskich z Maluszyna, sygn. IV/9 p.101, s.162-163.

    Przepisy na: faworki, makaroniki, babę doskonałą parzoną, tort piaskowy i tort kartoflany. APŁ, Archiwum Potockich i Ostrowskich z Maluszyna, sygn. IV/9 p.101, s.162-163.

  • Powiększ zdjęcie Dalszy ciąg sposobu przyrządzenia tortu kartoflanego oraz przepisy na: Streuselkuchen (ciasto z kruszonką), obwarzanki angielskie, ciasteczka do herbaty, mazurka czekoladowego i badyjanki.  APŁ, Archiwum Potockich i Ostrowskich z Maluszyna, sygn. IV/9 p.1

    Dalszy ciąg sposobu przyrządzenia tortu kartoflanego oraz przepisy na: Streuselkuchen (ciasto z kruszonką), obwarzanki angielskie, ciasteczka do herbaty, mazurka czekoladowego i badyjanki. APŁ, Archiwum Potockich i Ostrowskich z Maluszyna, sygn. IV/9 p.1

  • Powiększ zdjęcie Przepisy na: piernik maluszyński i drobne pierniki gwiazdki. APŁ, Archiwum Potockich i Ostrowskich z Maluszyna, sygn. IV/9 p.101, s.166.

    Przepisy na: piernik maluszyński i drobne pierniki gwiazdki. APŁ, Archiwum Potockich i Ostrowskich z Maluszyna, sygn. IV/9 p.101, s.166.

  • Powiększ zdjęcie Sposób na smaczną i aromatyczną kawę. APŁ, Archiwum rodziny Bartoszewiczów, sygn. 774, k. 292 a.

    Sposób na smaczną i aromatyczną kawę. APŁ, Archiwum rodziny Bartoszewiczów, sygn. 774, k. 292 a.

  • Powiększ zdjęcie Przepis na zimną leguminę po portugalsku. APŁ, Archiwum Potockich i Ostrowskich z Maluszyna, sygn. IV/9 p.101, s. 61

    Przepis na zimną leguminę po portugalsku. APŁ, Archiwum Potockich i Ostrowskich z Maluszyna, sygn. IV/9 p.101, s. 61

  • Powiększ zdjęcie Sposób na przyrządzenie kefiru. APŁ, Archiwum Potockich i Ostrowskich z Maluszyna, sygn. IV/9 p.101, s. 54.

    Sposób na przyrządzenie kefiru. APŁ, Archiwum Potockich i Ostrowskich z Maluszyna, sygn. IV/9 p.101, s. 54.

  • Powiększ zdjęcie Dalszy ciąg przepisu na kefir. APŁ, Archiwum Potockich i Ostrowskich z Maluszyna, sygn. IV/9 p.101, s. 55.

    Dalszy ciąg przepisu na kefir. APŁ, Archiwum Potockich i Ostrowskich z Maluszyna, sygn. IV/9 p.101, s. 55.

  • Powiększ zdjęcie Sposób robienia miodu pitnego. APŁ, Archiwum Potockich i Ostrowskich z Maluszyna, sygn. IV/9 p.101, s. 138.

    Sposób robienia miodu pitnego. APŁ, Archiwum Potockich i Ostrowskich z Maluszyna, sygn. IV/9 p.101, s. 138.

  • Powiększ zdjęcie Dwie kolejne strony przepisu na miód pitny. APŁ, Archiwum Potockich i Ostrowskich z Maluszyna, sygn. IV/9 p.101, s. 139-140.

    Dwie kolejne strony przepisu na miód pitny. APŁ, Archiwum Potockich i Ostrowskich z Maluszyna, sygn. IV/9 p.101, s. 139-140.

  • Powiększ zdjęcie Ostatnia strona przepisu na miód pitny. APŁ, Archiwum Potockich i Ostrowskich z Maluszyna, sygn. IV/9 p.101, s. 141.

    Ostatnia strona przepisu na miód pitny. APŁ, Archiwum Potockich i Ostrowskich z Maluszyna, sygn. IV/9 p.101, s. 141.

  • Powiększ zdjęcie Sposób robienia madery. APŁ, Archiwum Potockich i Ostrowskich z Maluszyna, sygn. IV/9 p.101, s. 107.

    Sposób robienia madery. APŁ, Archiwum Potockich i Ostrowskich z Maluszyna, sygn. IV/9 p.101, s. 107.

  • Powiększ zdjęcie Przepis na piwo. APŁ, Archiwum Potockich i Ostrowskich z Maluszyna, sygn. IV/9 p.101, s. 112.

    Przepis na piwo. APŁ, Archiwum Potockich i Ostrowskich z Maluszyna, sygn. IV/9 p.101, s. 112.

  • Powiększ zdjęcie Druga strona przepisu na piwo. APŁ, Archiwum Potockich i Ostrowskich z Maluszyna, sygn. IV/9 p.101, s. 113.

    Druga strona przepisu na piwo. APŁ, Archiwum Potockich i Ostrowskich z Maluszyna, sygn. IV/9 p.101, s. 113.

  • Powiększ zdjęcie Sposób przyrządzenia nalewki orzechowej. APŁ, Archiwum Potockich i Ostrowskich z Maluszyna, sygn. IV/9 p.101, s. 175.

    Sposób przyrządzenia nalewki orzechowej. APŁ, Archiwum Potockich i Ostrowskich z Maluszyna, sygn. IV/9 p.101, s. 175.

  • Powiększ zdjęcie Przepis na pańską wódkę złotą oraz sposób przepalania wódek. APŁ, Archiwum Potockich i Ostrowskich z Maluszyna, sygn. IV/9 p.101, s. 134.

    Przepis na pańską wódkę złotą oraz sposób przepalania wódek. APŁ, Archiwum Potockich i Ostrowskich z Maluszyna, sygn. IV/9 p.101, s. 134.

  • Powiększ zdjęcie Pierwsza strona tekstu pt. Wiadomość jak się można Obeyść bez Piwnych Drożdży w Zarabieniu Massy do Palenia wudki przeznaczoney [pisownia oryginalna]. APŁ, Akta majątku Popień, sygn. 29, s. 1.

    Pierwsza strona tekstu pt. Wiadomość jak się można Obeyść bez Piwnych Drożdży w Zarabieniu Massy do Palenia wudki przeznaczoney [pisownia oryginalna]. APŁ, Akta majątku Popień, sygn. 29, s. 1.